Konservativ formand er uklar om kriminelle udlændinge

https://youtu.be/q56h09XP4pA

Konservativ formand er uklar om, hvor kriminelle udlændinge skal afsone deres dom. SF Ungdom og Amnesty kræver forsikring om, at udlændingene afsoner under ordentlige vilkår
Af: Andreas Canvin
Formanden for Konservativ Ungdom i Stor-Aarhus, Mads Hvid, har ikke noget konkret bud på, hvordan man vil sikre, at kriminelle udlændinge ikke bliver udsat for tortur ved afsoning i deres hjemland eller nærområde.

Sagens kerne er, at kriminelle udlændinge ifølge KU som udgangspunkt skal afsone deres straf i hjemlandet. Og kan det ikke lade sig gøre på grund af risikoen for tortur, skal de afsone i nærområdet til deres hjemland blandt andet på grund af kulturelle forhold.

”Der vil jo altid være et land, hvor kulturafstanden imellem hvad man selv kommer fra, er mindre,” siger Mads Hvid, der i et interview på Danmarks Medie og Journalisthøjskole i Aarhus samtidig understreger, at KU er principielt imod, at kriminelle udlændinge afsoner deres straf under risiko for tortur.

Men han har ikke noget konkret bud på, hvordan Danmark skal forholde sig til, at en lang række i for eksempel Mellemøsten systematisk bruger tortur samt at en række nordafrikanske lande har modsat sig at huse kriminelle udlændinge.

20- årige Mads Hvid har været formand for KU i Stor-Aarhus det sidste 1½ år

Det ’ordentlige’ nærområde findes ikke

Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty, efterlyser klarhed om, hvordan man præcist vil sikre kriminelle udlændinge mod tortur.

”De lande der kan løfte opgaven, de vil ikke, og de lande der kan, de kan ikke på grund af konventionerne,” siger Claus Juul med henvisning til, at de lande, der ikke bruger tortur, ofte afviser at tage imod kriminelle fra blandt andet Danmark.

Samtidig er det ikke muligt at lade udlændinge afsone deres straf i lande, der bruger tortur, hvis Danmark skal overholde en række internationale konventioner, heri blandt den Europæiske Menneskerettighedskonvention, forklarer Claus Juul.

Ifølge Amnestys egne tal har to tredjedele af verdens lande brugt tortur i løbet af de sidste 5 år.

Konventionerne kommer først

”Vi skal aldrig nogensinde sende mennesker steder hen, hvor der er tortur,” siger Sofie Troelsen, der er medlem af landsledelsen i SF Ungdom. Hun er enig i, at kriminelle udlændinge som udgangspunkt skal afsone deres straf i hjemlandet. Men internationale konventioner imod tortur er førsteprioritet, og Danmark skal af princip ikke lade udlændinge afsone et sted, hvor der er risiko for tortur, påpeger hun.