(Untitled)

Den bløde bølge

AirBnB var i 2017 den største enkeltudbyder af overnatninger i Aarhus, og oplever en stigende popularitet i byen. Men den private tjenestes vækst er ikke uden problemer, mener flere hoteller, der samtidig byder den nye lov om udlejning velkommen.

Af: Andreas Canvin – 29-05-2018

På få år er den amerikanske tjeneste AirBnB blevet en integreret del af alle større byer i verden. I Aarhus skabte AirBnB-gæster sidste år 271 millioner kroner i omsætning for byen, mens de århusianske AirBnB-værter havde en indkomst på 32 millioner kroner fra deres værtskab. Tjenesten er i dag et fremtrædende symbol på deleøkonomiens fremvækst, og succesen ser ikke ud til at stoppe. Men i kølvandet på den netop vedtagne lov om udlejning, møder de nye politiske tiltag mod AirBnB-udlejning i Danmark både kritik og ros.

Den lokale kontakt

”Turisterne kommer for at opleve den der lokale kontakt,” fortæller Leif Andersson, der har udlejet sine to kælderværelser ud på AirBnB det seneste år. For ham gælder det om at give sine gæster den lokale oplevelse af Aarhus, som de ikke kan få på et hotel. Som gæst hos Leif får man udleveret to cykler, som man gratis kan benytte til at komme rundt i Aarhus og dermed få noget dansk cykelkultur ind under huden.

Som vært udlejer han sine værelser cirka 100 dage om året, der ellers ville stå tomme, da hans 4 børn alle er flyttet hjemmefra. Ifølge Leif er det også muligheden for selv at bestemme rammerne for udlejningen, der er det attraktive ved AirBnB. I den nye aftale vil Leif som AirBnB-vært maksimalt kunne udleje de to værelser 70 dage om året.

”Konsekvensen for mig er, at jeg må stoppe med at udleje i maj eller juni måned og så må værelserne stå tomme resten af året,” siger Leif, der ikke ønsker at udleje værelserne permanent til studerende, da hans 4 børn jævnligt kommer hjem på besøg.

For 300 kr. pr. nat får man vaske- og køkkenfaciliteter og et stort, privat værelse samt stillet to bycykler til rådighed. Haven kan frit afbenyttes, og værten Leif er en ivrig samtalepartner for sine gæster.

Leif mener samtidig, at den nye lovgivning har det det store plus, at den med et nyt system for indberetning sætter beskatningen af lejeindkomsten for AirBnB-værterne i system. Dermed er der kommet mere lige vilkår.

 

Tryghed eller autenticitet?

De nye vilkår bydes velkommen af Marlene Kristensen, Hoteldirektør for Scandic The Mayor i Aarhus, som tidligere har efterlyst mere lige vilkår, så der bl.a. ville være en skattekontrol med AirBnB og deres værter. ”Kagen bliver større, jo flere der deles om den,” siger hun, og forklarer, at AirBnB ikke er nogen trussel mod hendes hotel, men understreger, at AirBnB medfører en forandring af Aarhus’ hotelbranche. Ikke desto mindre er det sikkerheden og genkendeligheden, som tiltrækker særligt erhvervsrejsende til hotellerne fremfor AirBnB.

”Virksomhederne ved, hvor og hvem der skal kontaktes, hvis der sker noget,” siger Marlene Kristensen. Omvendt forstår hun også, hvorfor nogle besøgende foretrækker at ’bo som borgerne’.

Forretningsrejsende og turister vælger forskelligt

Lige overfor Scandic Hotel The Mayor ligger Hotel Ritz, hvor souschef Louise Sørensen genkender billedet af rejsende, som vælger at bo på hotel. ”VI sælger et fasttømret produkt. Man skal ikke selv lave morgenmad, og folk ved, hvad de får” fortæller hun. Med hotel Ritz’ mange ophold med forretningsrejsende har Louise Sørensen ikke oplevet decideret at miste kunder til AirBnB, da det er hendes klare vurdering, at forretningsrejsende klart foretrækker hotelløsningen.

Samtidig henviser hun til det kommende VM i sejlsport i Aarhus, der foregår fra juli til august 2018.

Her har kongresarrangøren booket en række hoteller i Aarhus by til de forskellige delegationer, men langt størstedelen af delegationerne har fundet overnatning andetsteds. Kongres Kompagniet har dog ikke konkret viden om, delegationerne har booket deres ophold ved AirBnB.

Men det står klart, at et stigende antal besøgende benytter AirBnB i Aarhus. Ifølge Trine Lundorf, udviklingschef ved VisitAarhus, står AirBnB nu for 10% af alle overnatninger i Aarhus. Udlejningstjenesten tilfører kapacitet til Aarhus, mens der ikke er noget direkte belæg for, at tjenesten undergraver hotelbranchen, påpeger Trine Lundhorf. Desuden er det muligt, at tjenesten tiltrækker nye gæster, der ikke ville være kommet, men der findes ikke nogen specifikke tal, der underbygger dette, fortæller hun.

 

Kigger man på AirBnB’s egne tal fra 2014-2015, der i deres rapport ’Overview of the AirBnB Community in Denmark’ tager udgangspunkt i København, ville 21% af de besøgende gæster ikke have besøgt eller opholdt sig så lang tid i København, hvis ikke de havde brugt AirBnB. Derudover foregår 35% af gæstens forbrug i det nabolag, vedkommende bor i. I tjenestens egne statistikker fra en række storbyer verden over, bruger AirBnB-gæsten gennemsnitligt flere penge og opholder sig længere i byen, end hotelbrugeren.

 

AirBnB’s egne tal skal dog ses i et kritisk lys, da det alene er AirBnB, der har godkendt tallene, forklarer Trine Lundord, hvorfor VisitAarhus ikke kan verificere og stå på mål for tjenestens egne statistikker.

Et menneske overrækker nøglerne

For Sami Kleit fra Aarhus er AirBnB en måde at spare penge på, mens man rejser, fortæller han til et interview en sommeraften i Aarhus Ø. Solens lys falmer langsomt, mens måneskinnet så småt melder sin ankomst. Duften af hav møder næsen, mens lydbilledet består af mågeskrig og en svag trafiksummen fra byen. Adgangen til skov, og udsigten til vandet efterlader ingen tvivl om, hvorfor gennemsnitsprisen for en AirBnB lejlighed i Aarhus Ø er 968 kr. per nat.  

Her i nybyggeriet er der ingen hoteller, endnu, men der er dusinvis af lejemål gennem AirBnB. Sami Kleit er hyppig bruger af tjenesten, som han bruger omtrent en gang om måneden. København er typisk det sted, hvor han bruger AirBnB. ”Det er billigere end hoteller og meget mere hjemligt,” forklarer han. Sami fortæller, hvordan han typisk spenderer under halvt så mange penge, når han bruger AirBnB sammenlignet med hotelophold. Men for Sami er det mere end det økonomiske, der betyder noget: ”der er et menneske, der overrækker nøglerne til dig, og man kan snakke om tjek ud-tiden. Der er fleksibilitet,” siger han.

AirBnB skaber en ’tillidsdisruption’

Netop fleksibiliteten og det menneskelige aspekt har betydning for AirBnB’s popularitet, fortæller forfatter og ekspert i deleøkonomi, Claus Skytte. I hans vurdering har AirBnB grundlæggende ændret mulighederne og opfattelsen af at rejse: ”AirBnB foregår på brugernes vilkår, og der foregår en enorm tillidsdisruption,” siger Claus Skytte. Med tillidsdisruption mener han, at AirBnB’s koncept er baseret på, at værten og gæsten har tillid til hinanden.

 

Gæsten har mulighed for at opleve et nyt sted ’indefra’, mens et hotel er nogenlunde samme oplevelse fra land til land, forklarer Claus Skytte: ”med AirBnB kan man nu rate begge veje, mens man på et hotel kun kan se anmeldelser fra gæster,” siger han med henvisning til, at både gæster og værter anmelder hinanden efter endt ophold.

 

Den gensides vurdering skaber et incitament for værten til at skabe gode, trygge rammer, mens gæsten har en interesse i at opføre sig efter de regler, AirBnB-værten har opstillet for opholdet, forklarer han.

Tjenestens påvirkning skal først og fremmest ses i lyset af det menneskelige aspekt, mener Claus Skytte. Ved at basere rejseophold på privat udlejning er AirBnB med til at ændre vores opfattelse af tillid til fremmede. Hvor rejsende førhen har mødt en hotelansat, møder de nu en privat person, som de igennem tillid og interaktion skaber sit eget ophold hos. Rammerne for at rejseligeledes blevet bredere, forklarer Claus Skytte, som lægger vægt på, at man igennem AirBnB får en ny fleksibilitet med sit ophold ift. både bolig, oplevelser og kommunikation med dem, der står for ens bolig.  

Ifølge hans analyse vil AirBnB først og fremmest forstyrre sommerhusmarkedet ved at tiltrække kunder derfra til deres egen tjeneste. ”Man laver selv aftalerne, og er ikke som udgangspunkt afhængig af, at man skal være ude af boligen søndag kl. 10,” siger Claus Skytte. Han er ikke i tvivl om, at AirBnB sammen med andre deleøkonomiske virksomheder vil opleve en stigende vækst i de kommende år. For folk opdager, at det kan fungere at låne, bo og opleve ting med privatpersoner der tilbyder de samme ting som den kommercielle verden, siger Claus Skytte.