Det skal syes væk

”Du har en nål i røven, Gitte!” siger Laura med et grin. Der er højt til loftet i Gitte Hindbergs skrædderbutik. For 23-årige Laura Holm er skrædderbutikken hendes frirum. Lauras psykiske lidelser træder i baggrunden, når først hun begynder at sy.

Af: Andreas Canvin

Den lille butiksklokke dingler. Det gør den, hver gang der træder en ny kunde ind i Gittes skrædderforretning. Det lille skrædderværksted er rodet til med tøj og stofstykker langs væggene, men også organiseret i stativrækker af skræddersyede kjoler, jakker og skjorter. Temperaturen er kølig, og næsen mødes af en mild lugt af gammelt, støvet tøj, som har det ligget for lang tid i et klædeskab. Gadens larm forstummer i butikken, og stilheden brydes kun af symaskinens sporadiske, men hektiske bearbejdning af et stykke stof. Pendlerlampen over Lauras arbejdsbord kaster et skarpt, koldt lys ned på Lauras projekt.

Det er ikke naturgivent, at hun sidder der og syer. Laura fuldførte aldrig sin gymnasieuddannelse og har stået udenfor uddannelse og arbejdsmarkedet lige indtil forrige mandag. ”Fuck ja!” udbryder Laura, da hun fortæller om øjeblikket, hun fik et ja fra den 46-årige Gitte, der er indehaver af den lille skrædderforretning i Borggade i centrum af Aarhus. Månederne forinden havde været nedtur på nedtur for Laura, der igennem en jobkonsulent ved Aarhus Kommune var blevet sat i aktivering. Aktiveringen hos kommunen var kulminationen på en 6 år lang periode i Lauras liv, hvor ADHD, angst og en længerevarende depression havde gjort hende uarbejdsdygtig.

 

”Jeg kunne ikke overskue at lave min egen aftensmad” fortæller Laura, der efter et ultimatum fra sin kæreste indså, at det kun var hende selv, der reelt kunne redde sig ud af sine problemer. Laura begyndte i terapi og tog efterhånden små skridt mod en gladere tilværelse. Små skridt blev til store, da hun for et halvt år siden fik en symaskine:

”Og så gik det amok! Jeg kunne slet ikke stoppe med at sy igen,” fortæller Laura med et grin.

”Fuck ja!” tænkte Laura, da hun fik at vide, at hun skulle i praktik hos Gitte

Gitte Hindborg har haft sin skrædderforretning i 17½ år

 

Hyperfokus

Hun forklarer, hvordan hun ”hyperfokuserer”, når hun syer. Her lukkes der som det eneste tidspunkt på døgnet ned for hendes tankemylder, og al hendes fokus rettes mod at sy – ”Og så kan jeg være i mig selv,” siger Laura. Ifølge hende kan hun ’hyperfokusere’ en hel dag, hvis det skulle være. Faktisk er det blevet en hel afhængighed, og får hun ikke syet, oplever hun næsten abstinenser.

 

Lauras ADHD forstyrrer ikke hendes koncentration, når hun syer.

 

Succesoplevelsen med hendes interesse og det at blive anerkendt for noget, hun er god til, er noget af det, Laura er glad for ved at sy.

”Det der selvtillidsboost, jeg får hver gang jeg lige får repareret en ting, og det faktisk er fint” siger Laura, som understreger, at angsten ikke er helt væk, men at den forsvinder, når hun begynder at sy.

Hun fortæller, hvordan hun får et mentalt overskud, hun ikke havde, før hun begyndte som praktikant i Gittes skrædderforretning. ¨

 

Fra sting til smil

Men melder anfaldene og de negative tanker sig, har hun en fast aftale med Gitte om, at hun har lov til at tage en pause og et glas vand. De har også aftalt, at Laura er praktikant på deltid. Hun arbejder fra kl. 10-13 hver dag og værdsætter, at Gitte forstår hendes særlige behov.

Gitte tog hurtigt Laura ind under sine vinger

Ifølge Laura har de gensidig tillid til hinanden. En tillid, der på 2. dagen af hendes praktikforløb, kom til udtryk ved, at hun fik lov til at reparere tøj. Dermed slap hun for at sy sting, som var det ”mest røvsyge, jeg har lavet i mit liv,” fortæller Laura med et grin.

Fra at have været selvskadende og indlagt på psykiatrisk afdeling er Laura i dag glad og optimistisk omkring sin tilværelse. Og det smitter:

”Min mor græd i telefonen i går, fordi hun er så glad på mine vegne. Det har nemlig været en kæmpe succesoplevelse.”

 

 

Anslag: 3271

Korrektur: Anne Hindhede Baungaard